V Krásnom Brode posvätili cintorín z prvej svetovej vojny

07.10.2006 Medzilaborce

Krásny Brod 7. októbra (TASR) - Najväčší z troch cintorínov z obdobia prvej svetovej vojny po rozsiahlej rekonštrukcii posvätili dnes v obci Krásny Brod v Me...
Krásny Brod 7. októbra (TASR) - Najväčší z troch cintorínov z obdobia prvej svetovej vojny po rozsiahlej rekonštrukcii posvätili dnes v obci Krásny Brod v Medzilaboreckom okrese.

Renovácia cintorínov stála milión korún, ktoré na spomínaný účel poskytlo Ministerstvo vnútra SR. Posvätený cintorín, na ktorom je v 101 hroboch pochovaných 1006 vojakov rôznych národností, bol zarastený a vyžadoval rozsiahlu údržbu. \"Je to cintorín C. K.armády 1914-1918, ktorý bol v zlom stave a zarastený. Vyčistili sme ho, posadili živý plot, urobili pekný trávnik a postavili veľký kríž, náhrobné kamene, prístupovú komunikáciu a chodník, \" uviedol pre TASR starosta obce Vladimír Bajaj. Dodal, že na pietnom mieste našli svoje miesto posledného odpočinku vojaci Rakúsko-uhorskej monarchie, Rusi, Poliaci, Rumuni a pod.
Cintorín nachádzajúci sa pri kaplnke neďaleko Kláštora Baziliánov posvätili gréckokatolícki a pravoslávni duchovní.
Pre 410 obyvateľov obce bol podľa starostu dnešný deň oveľa slávnostnejší ako ostatné víkendy v roku. Rekonštrukcia cintorínov sa začala v júli tohto roka.
 

Vyberte región